Möjligheter att bekanta sig med högskolornas lärmiljöer och utbildningsutbud

Vi gör digitala modeller och material som gör det lättare för studerande, oberoende var de geografiskt befinner sig, att bekanta sig med lärmiljöer och utbildningsutbud för vidare studier. Nedan några hälsningar samt tips och råd från tidigare studerande som gått studievägen och nu själva avlägger eller har avlagt en examen på tredje stadiet.

Introfilm, vad är YH-leden?

Bekanta dig med en yrkeshögskolas lärmiljö

Studerande berättar om yrkeshögskolestudier

Celina berättar om sina erfarenheter av att pröva på Novialeden, en alternativ stiudiesstig. Hon studerade till merkonom samtidigt som hon framgångsrikt prövade på tradenomstudier vid Novia.


Emilia och William, båda merkonomstuderande gick Novialeden. Här berättar de om hur det är att gå leden. William hade studentbakgrund när han började studera till merkonom och Novialeden gav honom möjlighet att komma in till Novia.Lyssna hur Christoffer jämför studier på andra stadiet med studier på tredje stadiet och hans erfarenheter av ledstudierna

Irene valde ledstudier när hon som vuxen bytte yrkesbana och är nu examensstuderande på Novia


Walter prövade på ledstudier till ingenjör under sina elmontörstudier, men märkte det inte var hans framtidsyrke. Därför valde han att jobba ett par år och nu studerar han till ekonom.


Benita kombinerade grundexamen med högskolestudier

Visste du att högskolestudier kan vara en del av din grundexamen som valbara yrkesstudier? Benita är 18 år gammal och hon har inom ramen för sina grundexamensstudier prövat på högskolestudier. Hon är bosatt på Kimitoön och blev klar djurskötare i januari 2022. Benita har ett stort intresse för djur och har en egen hund och två katter.

Läs mera om Benitas val här: https://www.axxell.fi/fi/studerande-yrkeshogskolestudier

Foto av Benita som berättelsen handlar om